Stichting Terra Nova zoekt Junior Social Designer & Workshopdocent (24–32 uur p/w)
Wil jij kinderen en jongeren helpen om hun stem te vinden? Ben je gedreven om maatschappelijke impact te maken met je creativiteit? Blijf je nieuwsgierig naar de kijk van een ander, en stel je graag kritische vragen?
Wie zijn wij?
Stichting Terra Nova - Democratisch Design is een onafhankelijke non-profit met een klein en hecht team. Door middel van social design maken we maatschappelijke vraagstukken toegankelijk en bespreekbaar, zodat iedereen kan meepraten en mee-ontwerpen aan de wereld waar we samen in willen leven.
We doen dit o.a. met burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij. Deze methode hebben we ontwikkeld met en voor kinderen, jongeren en mensen uit de onderwijspraktijk. Inmiddels gebruiken zo’n 1000 scholen (po t/m wo) en andere organisaties dit dialoogspel. Scholen trainen en begeleiden we rondom hun burgerschapsaanpak. Overheden, bibliotheken en andere organisaties bieden we workshops en inhoud op maat rondom o.a. jeugdparticipatie, (on)gelijkheid, democratie en duurzaamheid. Met het project Buurtontwerpers helpen we kinderen daarnaast om hun stem te vinden en die te versterken met hun handen: ze ontwerpen ideeën om hun buurt te verbeteren en presenteren deze aan lokale stakeholders.
Zo stellen we mensen in staat hun eigen kijk te verkennen en te leren van die van een ander. We willen ervoor zorgen dat iedereen, met elke achtergrond en leeftijd, de status quo kritisch mag bevragen en alternatieven kan bedenken en verbeelden.
Wie zoeken we?
Als Junior Social Designer & Workshopdocent speel je zowel een belangrijke rol bij de impact die we in de praktijk maken (extern) en alles wat daarvoor achter de schermen gebeurt (intern).
We zoeken iemand die zich thuis voelt in deze onderdelen:
Workshopdocent
Wat houdt deze rol in:
Jij neemt groepen kinderen en jongeren mee in open dialoog, met behulp van Terra Nova Minimaatschappij. Ook laat je kinderen stap voor stap proeven van een social designcyclus, met het project Buurtontwerpers. We trainen je in deze methodes en in onze pedagogische en didactische benadering.
Wat vraagt deze rol:
Hoe & houding
Verbinding maken met kinderen en jongeren (veelal 9-14 jaar): interesse in hun belevingswereld en daar op aansluiten, oog voor hun behoeften en interculturele sensitiviteit;
Met energie en speelsheid voor groepen staan, helder en overtuigend communiceren, overwicht op een groep;
Assertief en tactisch op kunnen komen voor de belangen van kinderen en de stichting, bijvoorbeeld door onze partners te houden aan afspraken;
Niet overprikkeld raken van drukke groepen waar veel tegelijkertijd gebeurt :)
Wat
Modereren van groepsgesprekken en -dynamieken (met onze tools);
De leiding nemen: flexibel inspelen op onverwachte praktijksituaties terwijl je de doelen van de workshop bewaakt;
Regelen wat nodig is voor een geslaagde workshop, van afstemmen met scholen tot terugkoppelingen schrijven en van materialen regelen tot begeleiden van stagiairs.
Ontwikkelaar van workshops en tools
Wat houdt deze rol in:
We hebben bestaande methodieken, die we samen voortdurend bijschaven. Op basis van praktijkervaring en onderzoek, zie jij kansen voor verbetering. Ook ontwikkelen we nieuwe workshopinhoud, bijvoorbeeld tijdens co-creatiesessies.
Wat vraagt deze rol:
Social designprincipes inzetten voor het (door)ontwikkelen van werkvormen en andere toegepaste doelen;
Een kritische blik en reflectie op je eigen werk en dat van anderen;
Affiniteit met onderwijs en je willen verdiepen in burgerschapsleren.
Chef visuele communicatie
Wat houdt deze rol in:
Ook hoe we onze boodschap overbrengen kunnen we ontwerpen. Hier speel jij een belangrijke rol in. Hoe maken we informatie toegankelijk voor de verschillende groepen mensen met wie we werken? Met jouw ontwerpvaardigheden verzorg jij wat hiervoor nodig is.
Wat vraagt deze rol:
Het opmaken van workshopmaterialen, slidesets en rapporten;
Het ontwerpen van (eenvoudige) illustraties en plaatjes;
Het bewerken van foto’s en managen en benutten van het foto-archief;
Het doorontwikkelen van de huisstijl;
Het beheren en doorontwikkelen van social media en website (bonus als je goed kan tekstschrijven).
Tot slot ben je als allround teamlid in een klein team betrokken bij verschillende lopende processen.
Checklist! Overkoepelend is het voor deze functie belangrijk dat je…
… je mede-eigenaar voelt van onze missie en daar samen met ons aan wilt werken.
… maatschappelijk betrokken bent, graag kritische vragen stelt en gedreven bent om dingen te verbeteren.
… graag pro-actief te werk gaat: je denkt vooruit en neemt verantwoordelijkheid.
… goed het overzicht en je planning kan bewaken, graag gestructureerd werkt en makkelijk kan schakelen tussen verschillende taken
…open en constructief communiceert en houdt van reflecteren en analyseren.
Wat bieden wij?
Je komt in contact met veel verschillende groepen mensen door heel Nederland en Vlaanderen. Je krijgt te horen wat er onder hen speelt en maakt waardevolle uitwisseling mogelijk. Kortom, de kans om voelbare maatschappelijke impact te maken;
Een plek in een klein, ambitieus en multidisciplinair team, met aandacht voor wat ieder nodig heeft om zich goed te voelen en verder te ontwikkelen. De werksfeer is open, informeel en steunend. We gaan graag creatief en (zelf-)kritisch te werk en we blijven met en van elkaar leren;
Een gezellige werkplek in onze studio op Vechtclub XL, een creatieve broedplaats in Utrecht;
Een jaarcontract, dat we graag verlengen als het goed bevalt, met start in september of in overleg later (uiterlijk 1 november);
Maandsalaris o.b.v. 40u: €2.500 bruto + 8% vakantiegeld;
De mogelijkheid om vrije dagen en feestdagen te kiezen die voor jou relevant zijn;
Persoonlijke begeleiding om te groeien in je verschillende rollen en middelen voor professionele ontwikkeling.
Reageren?
We streven naar een divers team en staan open voor mensen van verschillende levenslopen. Een specifieke opleiding is daarom niet vereist, zolang je denkt dat bovenstaande rollen en punten uit de checklist goed bij jou passen. Twijfel je daar over? Mail of bel ons dan even.
Enthousiast? Mail ons uiterlijk 25 augustus voor 10:00 uur. De sollicitatiegesprekken zijn gepland op dinsdagochtend en middag 9 september en woensdagochtend 10 september.
Meld je aan via de knop en stuur ons via daar:
Je portfolio (of voorbeelden van je werk);
Je cv;
Een filmpje (max 3 minuten!) waarin je in elk geval de volgende punten meeneemt:
Waar ben je trots op?
Kun je ons vertellen over een (werk/school)uitdaging die je hebt gehad, waarbij je ons meeneemt in hoe jij werkt, of zou willen werken?
Waarom werk je graag met kinderen/jongeren (met name uit wijken met minder kansen) en past het goed bij jou om voor groepen te staan?
Vertel kort over een maatschappelijk vraagstuk dat jou interesseert, alsof je het aan kinderen van 10 jaar zou uitleggen.
Vragen?
Vanwege de zomervakantie zijn we wisselend bereikbaar:
28 juli, 29 juli, 31 juli (ochtend) en 1 augustus (middag)
Bel Rinke op 06-464077504 t/m 7 augustus
Bel Rosan op 06-812842448 t/m 17 augustus
Gesloten18 t/m 22 augustus
Bel Jona op 06-42182949
Je kunt ons ook altijd mailen op info@terra-nova.nl.
Meer informatie over Stichting Terra Nova
Via terra-nova.nl/wat-wij-doen vind je een greep uit onze activiteiten. Doordat we tot nu toe voorrang geven aan impact in de praktijk in plaats van online, is een complete website nog in de maak. Check daarom in de tussentijd ook de volgende linkjes voor een indruk van wat we doen:
Kinderen helpen hun stem te vinden en te versterken met hun handen – Buurtontwerpers (video)
Complexe inhoud van een ministerie toegankelijk maken voor jongeren – Hoe kan het internet beter? (video)
Gelijker speelveld ontwerpen tussen verschillende mensen in gesprek – Jongeren en volwassen in de Raadzaal (video)
Scholen handvatten en perspectief bieden voor burgerschap – De Correspondent: ‘Zo kan het onderwijs kinderen wél tot kritische burgers opleiden’ (artikel)
Onderzoeken waarom niet elk kind evenveel oefenkansen heeft op school – Didactief: ‘Geef outsider duwtje bij burgerschapsles’ (artikel)
Mensen stimuleren hun ‘normaal’ te bevragen – TED Talk (video)
Spelvormen inzetten om te zorgen dat iedereen kan meepraten: Gebakken Peren (podcast)